WhatsApp
Çubuk Turşuları hakkında bilmek istedikleriniz
25 Haz , 2020 0 Yorum
Çubuk Turşuları hakkında bilmek istedikleriniz

Çubuk Ev Turşuları hakkında bilmeniz gerekenler günümüz internet ortamında çok kolay olmuştur. İnternet mi faydalı? Çubuk Turşusu mu sorunuza kolayca cevap bulabilirsiniz.

Çubuk turşusu ilk olarak nasıl ve nerede yapıldığına dair, ilçede ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık yetiştirip ve turşu üretimine başlamış. Çengelköy bademi denilen salatalıkları yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder. Turşu önceleri Aşağı Çavundur Köyü’nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalat hanelerde yapılmaya başlanır ve turşu sektör haline gelir. Bugün çevre Köylerde ve Çubuk merkezinde pek çok aile turşuculukla geçimini sağlamaktadır. Çubuk turşusu önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken bugün tüm yurttan "Çubuk Turşusu" olarak bilinir ve tanınır hale gelmiştir. Tanınmasında en etkili olan Çubuk Turşu Festivali ilki 2005 yılında düzenlenmiş olup 2016 yıllında düzenlenecek olan festival güvenlik gerekçesiyle yapılmamış.

Çubuk’ta ticari anlamda turşu yapımının tarihi çok eskilere gitmemektir. Ticari turşu üretimi ilk olarak Çubuk’a 3 kilometre uzaklıkta, bugün mahalle statüsünde olan Aşağı Çavundur Köyü’nde başlamıştır. Köy halkından Ankara Kızılay’da Esnaf olan Feyzullah Gül’ün Rum asıllı bir komşusunun tavsiyesi üzerine 1954-1955 yıllarında turşu yapılmaya başlanmıştır. Feyzullah Gül İstanbul’dan “ Çengelköy Bademi ” denilen salatalık cinsinin tohumunu getirterek köyde salatalık üretip turşu yapmaya başlamış aynı zamanda köy halkını da teşvik etmiştir. Aşağı Çavundur Köyü’nde önceleri evlerin “ turşu evi ” denilen bölümünde tenekelerde kurulduktan sonra Ankara’da pazarlanan turşular daha sonra ilçe merkezlerinde ve yakın köylerde büyük imalathanelerde yapılarak Ankara dışında da pazar bulmaya başlamıştır.

İlk olarak 2005 yılında düzenlenen ve her yıl tekrarlanan “ Uluslararası Turşu ve Kültür Festivali ” ile birlikte önemli ölçüde ivme kazanan turşu sektörü ilçede önemli bir istihdam alanı oluşturulmuştur. Turşuya olan talebin artması ve belediyenin çalışmaları doğrultusunda işletmeler gelişmiş ve üretim artmıştır. Önceleri küçük bahçe ve tarlalara ekilip yetiştirilen ürünler bugün büyük tarlalara ekilmeye başlanmış ve çiftçi üretimden daha fazla kazanmaya başlamıştır.

Osmanlı Mutfağında Turşunun Tarihçesi

Osmanlı mutfağında 15.YY’dan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Turşunun Osmanlı yemek alışkanlıklarında da büyük miktarlarda tüketilirdi. Sanırım bizlere kalan en güzel miraslarından birisi de turşu olsa gerek. Sarayın turşuları, çoğunlukla helvahane de yapılır bazen de hazır satın alınırdı. Geçmiş Osmanlı yemek kitaplarında da turşu tarifleri “salata ve turşular” başlığı altında bulunur.

Türkiye'ye turşu Osmanlı Devletinden miras kaldığı için tarihi 15.yy. kadar gidiyor. Turşu, atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olan turşu, sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiştir.

Çubuk turşusu bölgeniz market ve dükkanlar da satılabilir. Ama bu gerçek Çubuk turşusu olmayabilir. Dikkatli olun, paranız çöpe gitmesin sizi ve damak tadınızı bozmasın. Çubuk usulü, Çubuk tipi gibi etiketlere güvenmeyin. Unutmayın Çubuk turşusu patentlidir.

Özellikle kış aylarında ülkemizin her semtinde, çarşıda, pazarlarda ve seyyar tezgahlarında turşu satan esnafları görmek mümkün. Turşucu dükkânlarının vitrinleri, insanın ağzını sulandıracak kadar çekici birer görsel şölen sunuyor. Turşu, bizim sofralarımızda salata gibi itibar görür. Turşu suyu bazı sofralarda içecek olarak da sunulur.

Çubuk turşusu kurulumu önceki içinde kullanılan malzemeler ise sebze ya da meyve, kaya tuzu, üzüm sirkesi, doğal kaynak suyu, biberiye, defneyaprağı, dereotu, Türkiye'de yetişen sarımsak, tane karabiber.

Kargo da kırılma riski olduğundan Tarım bakanlığından onaylı pet şişelerde gönderdiğimiz ürünlerimizde hiç bir katkı maddesi yoktur. Ürünlerimiz tamamen sağlıklı ve doğaldır. Fabrikasyon olmayıp, her ailenin kendi bahçesinden üretip evinde kurduğu Çubuk Turşularını gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Turşularımız doğaldır, açtıktan sonra sunumuz bitince ağzını tekrar sıkı kapatın serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza ediniz. Doğal ürünlerin salgı üretmesinden kaynaklanan (barlanma+sünme+beyazlama) gibi özelliklerin olması tamamen doğaldır. Üzerindeki oluşan maddeyi alarak tüketmeye devam edebilirsiniz. Kargonuz elinize ulaştığında ürünün kalitesi, tadı ve hizmetimiz hakkında değerli yorumunuzu 5 yıldız üzerinden oyunuz ile sitemize yazmanızı rica ederiz.  Sitemizden Çubuk Turşusunun online alış verişinizi güvenle yapabilirsiniz. Kapağı açılan turşuyu 1 ile 2 ay içerisinde tüketilmesi önerilir. Hayırlı güzel günler, afiyet olsun. “YORUM YAP ÇUBUK TURŞUSU YA DA TURŞU SUYU KAZAN”

Not: Çubuk Turşusu, 2008 yılında 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12. maddesi gereğince, tescil edilerek patentli bir turşu oldu. İlçede turşunun içindekileri ve kurulum şekli aynıdır. Bu yüzden aşağı yukarı Çubuk turşuları aynı tat ve lezzettedir. Tabi bu Çubuk’ta yapılan turşu olmalıdır. Unutmayın Çubuk turşusu sadece ve sadece Çubuk’tan alınır.

Yorumlar
Yorum Yap

Yorum yapabilmek için Üye Girişi yapmalısınız