Çubuk Turşusu hakkında aklınıza takılan her şey,
Osmanlı mutfağında turşunun tarihçesi
15.YY’dan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Turşunun Osmanlı yemek
alışkanlıklarında da büyük miktarlarda tüketilirdi. Sanırım bizlere kalan en
güzel miraslarından birisi de turşu olsa gerek. Sarayın turşuları, çoğunlukla
helvahane de yapılır bazen de hazır satın alınırdı. Geçmiş Osmanlı yemek
kitaplarında da turşu tarifleri “salata ve turşular” başlığı altında bulunur.
Türkiye'ye turşu Osmanlı Devletinden miras
kaldığı için tarihi 15.yy. kadar gidiyor. Turşu, atalarımızdan bize kalan en
değerli miraslardan. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olan turşu,
sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiştir.
Çubuk turşusu bölgeniz market ve dükkanlar da
satılabilir. Ama bu gerçek Çubuk turşusu olmayabilir. Dikkatli olun, paranız
çöpe gitmesin sizi ve damak tadınızı bozmasın. Çubuk usulü, Çubuk tipi gibi
etiketlere güvenmeyin. Unutmayın Çubuk turşusu patentlidir. Özellikle kış
aylarında ülkemizin her semtinde, çarşıda, pazarlarda ve seyyar tezgahlarında
turşu satan esnafları görmek mümkün. Turşucu dükkânlarının vitrinleri, insanın
ağzını sulandıracak kadar çekici birer görsel şölen sunuyor. Turşu, bizim
sofralarımızda salata gibi itibar görür. Turşu suyu bazı sofralarda içecek
olarak da sunulur.
Çubuk turşusu nasıl hazırlanır ve nasıl yapılır? Çubuk
turşusu içi kullanılan malzemeleri nelerdir? Çubuk turşusu kurma ve kurulumu
nasıl yapılır? Çubuk turşusu tuz oranı ne kadar olmalı? Çubuk turşusu ölçüleri,
özelliği ve özellikleri nelerdir? Çubuk turşusu püf noktaları nedir? Meşhur
çubuk turşusu tarifi? Çubuk turşusu yapımı için neler gerekli? Çubuk turşusu nasıl hazırlanır? Çubuk turşusu hazırlanışı,
Çubuk turşusu püf noktaları,
Çubuk turşu yapımı, Çubuk turşusu tarifi, evde Çubuk
turşusu yapımı
Cevap: Çubuk Turşusu’nun yapımı ise kararda şöyle
anlatıldı: İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına
alınır, çamur, çöp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve
üçüncü yıkmaya tabi tutulur. Salatalıklar eleklerden geçirildikten sonra
0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır. Kelek turşusu için kabuk soyma ve iç
temizlemesi (çekirdek çıkarma) yapılır. Lahana turşusu için gereksiz dış
yapraklar temizlenir. Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve
temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma
yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir. Turşuluk malzeme tenekelere
veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış
tuz, sirke ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur. Dere otu, defne yaprağı,
sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak
şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır. Turşu yapımında, 10 kg.lık
veya daha büyük fıçılar kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya
çıkması için oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden
sonra turşu yemeye hazır hale gelir.
Çubuk turşusu kurulumu önceki içinde
kullanılan malzemeler ise sebze ya da meyve, kaya tuzu, üzüm sirkesi, doğal
kaynak suyu, biberiye, defne yaprağı, dereotu, Türkiye'de yetişen sarımsak, tane
karabiber.
Kargo da kırılma riski olduğundan Tarım
bakanlığından onaylı pet şişelerde gönderdiğimiz ürünlerimizde hiç bir katkı
maddesi yoktur. Ürünlerimiz tamamen sağlıklı ve doğaldır. Fabrikasyon olmayıp,
her ailenin kendi bahçesinden üretip evinde kurduğu Çubuk Turşularını gönül
rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Turşularımız doğaldır, açtıktan sonra sunumuz
bitince ağzını tekrar sıkı kapatın serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza
ediniz. Doğal ürünlerin salgı üretmesinden kaynaklanan
(barlanma+sünme+beyazlama) gibi özelliklerin olması tamamen doğaldır.
Üzerindeki oluşan maddeyi alarak tüketmeye devam edebilirsiniz. Kargonuz
elinize ulaştığında ürünün kalitesi, tadı ve hizmetimiz hakkında değerli
yorumunuzu 5 yıldız üzerinden oyunuz ile sitemize yazmanızı rica ederiz. Sitemizden Çubuk Turşusunun online alış
verişinizi güvenle yapabilirsiniz. Kapağı açılan turşuyu 1 ile 2 ay içerisinde
tüketilmesi önerilir. Hayırlı güzel günler, afiyet olsun.
Not: Çubuk Turşusu, 2008 yılında 555 sayılı
Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname’nin 12.
maddesi gereğince, tescil edilerek patentli bir turşu oldu. İlçede turşunun
içindekileri ve kurulum şekli aynıdır. Bu yüzden aşağı yukarı Çubuk turşuları
aynı tat ve lezzettedir. Tabi bu Çubuk’ta yapılan turşu olmalıdır. Unutmayın Çubuk
turşusu sadece ve sadece Çubuk’tan alınır.
Çubuk Turşusu ve Çubuk turşularını nasıl
sipariş verebilirim?
İnternet ve e-ticaretin hızla ilerlemesi sonucunda Türkiye’ nin
her yerine bu eşiz lezzeti sunabilmek için bizde online e ticaret sitelerimiz ile
katıldı. Önce siparişinizi, kargo adres ve telefon numaranızı yukarıdaki
iletişim telefonumuza bildiriyorsunuz. Ürünlerin fiyatlarını ve kargo adres
iletişim bilgilerinizi size kısa mesaj yoluyla gönderiyoruz. Daha sonra da
aşağıdaki hesap numaralarımıza ödemeyi yaptıktan sonra anlaşmalı olduğumuz
karşı ödemeli ARAS Kargo ile en kısa zamanda ürününüzü teslim alabiliyorsunuz.
Ticari turşu üretimi ilk olarak Çubuk’a 3 kilometre
uzaklıkta, bugün mahalle statüsünde olan Aşağı Çavundur Köyü’nde başlamıştır. Çubuk turşusu ilk olarak nasıl ve nerede
yapıldığına dair, ilçede ilk olarak ilçe merkezine 2 km uzaklıkta olan Aşağı
Çavundur Köyü sakinlerinden, Ankara Kızılay’da balıkçılık yapan Feyzullah
Gül’ün Rum olan bir dükkân komşusunun tavsiyesi üzerine köyde salatalık
yetiştirip ve turşu üretimine başlamış. Çengelköy bademi denilen salatalıkları
yetiştirerek turşu ticaretine başlar ve tüm köyü de teşvik eder. Turşu önceleri
Aşağı Çavundur Köyü’nde evlerde yapılırken daha sonra büyük imalat hanelerde
yapılmaya başlanır ve turşu sektör haline gelir. Bugün çevre Köylerde ve Çubuk merkezinde
pek çok aile turşuculukla geçimini sağlamaktadır. Çubuk Turşusu’nun üretimi
zamanla Aşağı Çavundur Köyü’nü aşarak başka köylere ve Çubuk merkezine kadar
uzanmıştır. Günümüzde, ilçemizde ikamet eden pek çok aile geçimini turşuculukla
sağlamaktadır. Çubuk turşusu önceleri yalnız Ankara piyasasında alıcı bulurken
bugün tüm yurttan "Çubuk Turşusu" olarak bilinir ve tanınır hale
gelmiştir. Çubuk Turşusu, doğal ve lezzetli olması, katkı maddesi
bulundurmaması dolayısıyla piyasada kendine yer bulmakta hiç zorluk çekmemiş,
aksine ününü gittikçe artırmıştır. Biz de, Belediyemizce ilçemize özgü turşunun
tanıtımını yapmak ve o esnada bölge ekonomisine katkıda bulunan diğer ürünleri
de tanıtmak için, 2005 yılından beri Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür
Festivali düzenlemekteyiz. Geçmişi yaklaşık 60 yıl eskiye dayanan ticari turşu
yapımına öncelikle evlerde küçük çaplı olarak başlanmış olup bugün büyük modern
imalathanelerde devam etmektedir. Günümüzde Aşağı Çavundur Mahallesi ve ilçe
merkezinin çevresinde küçük çaplı turşu imalatı evlerin giriş katında, bodrum
katında ya da evden bağımsız olarak inşa edilen “ turşu evi ” denilen bölümlerde
yapılmakta ve depolanmaktadır. Fazla güneş almayacak şekilde yapılan bu
bölümlerde sebzelerin ayıklanması, yıkanması ve turşunun kurulması için gerekli
araç gereçler bulunmaktadır. Çubuk’ta ticari anlamda turşu yapımının tarihi çok
eskilere gitmemektir. Turşuya olan talebin artması ve belediyenin çalışmaları
doğrultusunda işletmeler gelişmiş ve üretim artmıştır. Önceleri küçük bahçe ve
tarlalara ekilip yetiştirilen ürünler bugün büyük tarlalara ekilmeye başlanmış
ve çiftçi üretimden daha fazla kazanmaya başlamıştır.
Çubuk Turşusu hakkında tüm bilgileri ve aklınıza
takılan tüm soruların detaylı cevabını aşağıda vermeye çalıştık. Bu lezzeti
herkese sunmaktan onur duyarız.
Çubuk Turşusu üreticileri sadece Çubuk’ta üretim yapar.
Sebebi gayet basittir. Çubuk turşusu olması için her zaman dediğimiz gibi öncelikle
Çubuk’un suyu ve havası olması şarttır.
Çubuk turşusu markaları, üreticileri ve Çubuk Turşu
imalatçıları hangileri? Toptan turşu satıcıları nerede?
Cevap: Ankara’nın Çubuk ilçesi turşu üretici ve online
perakende ve toptan satış firmaları: Çubuk Ev Turşusu, Aydos Turşu, Azeri
Turşucu, Bal Turşuları, Bay Turşu, Benli Turşuculuk, Bizim Çubuk Turşusu, By
Turşu, Can Turşu, Çavtursan Turşu, Çoban Turşuları, Çubuk Biz Turşuları, Çubuk
Tarım Kredi Kooperatifi, Çubuk Turşu, Çubuk Turşu Al, Çubuk Turşu Diyarı, Çubuk
Turşu Evi, Çubuk Turşu Firmaları, Çubuk Turşu Yöresi, Çubuk Turşucu, Çubuk
Turşuculuk, Çubuk Turşucum, Çubuk Turşucusu,Çubuk Turşucuzade, Çubuk Turşuları,
Çubuk Turşusu, Çubuk Turşusu Firmaları, Çubuk Ulus Turşuculuk, Demirci Çubuk
Turşuları, Doğal Bahçem Turşuları, Doğal Çubuk Turşusu, Engin Turşuculuk, Esre
Turşu, Fatihhan Turşuları,Gökav Turşu, Gülfa Turşu, Gülhan Turşu, Güray
Turşuları, Gürman Turşuları, Hanımeli Çubuk Turşusu, Hanım Sultan Turşuları,
Işık Turşuculuk, İlhan Çubuk Turşusu, Karatay Turşu, Karatay Turşu, Kayahan
Turşuları, Koçum Turşuculuk, Koray Turşuları, Langa Çubuk Turşusu, Lezzeti Coşkun
Turşusu, Naturel Turşu, Meşhur Çubuk Turşusu, Osmanlı Turşu Evi, Tadım Turşu,
Tiryakiler Turşu, Turna Natürel, Turşu Çubuk, Yakup Yerli Turşuculuk, Yekta
Turşu, Yeşil Çubuk Turşuları, Zavrak Turşu, Yöresel Çubuk Turşusu, Zirve
Turşuculuk.
cubuk.com.tr, cubuk.org, cubuk.biz, cubuktursu.com,
cubuktursulari.com’dan güvenle alabilirsiniz.
Çubuk Turşusu her yıl üretim durumuna göre fiyatları
farklılık gösterebilir.
Ev yapımı turşu fiyatları, ev turşusu fiyatları
konusunda bilgi nasıl alabilirim? Turşu fiyatları toptan nasıl alabilirim? Ev
yapımı turşu fiyatları kaç para civarında? Ev yapımı turşu satışı için ne
yapabilirim? İnternetten turşu siparişi vermek için ne yapmalıyım? Karışık
turşu fiyatları değişiyor mu? Çubuk turşusu kaç lira? Çubuk turşusu kaç tl?
Çubuk turşusu fiyatı? Çubuk turşusu fiyatları kaç para? Çubuk Turşu Fiyatları
ne kadar? Acı Biber Çubuk Turşu Fiyatları öğrenebilir miyim?
Cevap: Turşu
fiyatı o yılki hava şartlarına ve üretime göre değişir? Fiyattan ziyade
lezzetine bakmanızı tavsiye ederiz. Fiyatlar tek ve sabit değildir. Her ürünün
farklı fiyatı olmasından dolayı esneklik gösterebilir.
Çubuk turşusu satın almak için ne yapmalıyım? Çubuk
turşusu satış noktaları nerelerde? Çubuk turşusu toptan fiyatları? Çubuk
turşusu nereden alınır? Çubuk turşusu sipariş için ne yapmalıyım? Çubuk
turşusunu nasıl satın alabilirim? Çubuk turşusu nerden alınır? Çubuk turşu
online satış nasıl yapılıyor? Çubuk turşusu online satış güvenli alışverişi
nasıl yapabilirim? Ev turşusu satın almanın kolay yolu nedir?
Cevap: Çubuk turşusu fiyatları katlanılan zahmete göre
gayet normaldir. Çubuk turşusu nerede satılır? Sorunuza en güzel cevabı ise
turşularımız yoğun talep karşısında çabuk tükenmesinden dolayı. Turşumuzdan
satın almak için telefonla yada online sipariş ile yada bizzat yerimize gelerek
satın alabilirsiniz. Çubuk turşusu sipariş verin, lezzetin farkına varın. Çubuk
turşu firmaları evlerinden kurdukları leziz turşularla tüm sofralara girmeyi
hedefliyor. Online, telefonla ya da direk yerinden yani Çubuk’tan
alabilirsiniz. cubuktursu.com - cubuktursulari.com - cubuk.org - cubuk.biz gibi
Çubuk turşusu web sitelerden güvenle alışveriş yapabilirsiniz.
Çubuk Turşu Suyu nasıl yapılır? Çubuk turşusu suyu
nasıl hazırlanır? Çubuk turşusu suyu nereden bulabilirim?
Cevap: Turşu kurulduktan sonra oluşan fermantasyonla
turşu suyu şeklini, rengini ve tadını elde eder. Fakat bu su bazılarına tuzu ve
tadı biraz ağır gelebilir. Herkesin içeceği bir su değil. Fakat şunu bilmenizi
isteriz ki Çubuk turşu suyunun fayda ve şifası doktor ve uzmanlar tarafından
onaylanmıştır. Biz bazı turşu sularını birbirine katarak, özel bir kıvam
yakalıyoruz. Herkesin içeceği güzel bir tat yakalıyoruz. Adına da atom adını
verdik. Tatmanızı tavsiye ederiz. Çubuk Turşusu lezzetli olması en büyük etken
katkısız olması
Çubuk Turşuları neden ünlüdür?
Cevap: Ev yapımı, katkısız olmasından dolayı. Tadının
diğer turşulardan çok farklı ve leziz olması en büyük etkendir. Çubuk turşusunu
yiyen herkes bunu onaylamıştır.
Çubuk ev turşusu özelliği nelerdir?
Cevap: Adı üstünde ev turşusu, yani sizin istediğiniz
gibi bir turşu doğal ev yapımı.
Çubuk turşu çeşitleri nelerdir?
Cevap: Her meyve ve sebzeden turşu olmaz. Çubuk’ta
yapılan başlıca turşu çeşitleri şu şekilde: Acur Turşusu, Ahlat (Dağ Armudu)
Turşusu, Bamya Turşusu, Biberiye Turşusu (Tatlı, Acı, Kıl, Jelepeno, Cin,
Tombul), Brokoli Turşusu, Dağ Eriği Turşusu, Domates Turşusu (Yeşil, Kırmızı,
Dolma, Olgun), Ezme Turşusu, Fasulye Turşusu, Havuç Turşusu, Karışık Turşu, Karnabahar
Turşusu, Kelek Turşusu, Kozalak Turşusu, Lahana Turşusu, Mürdüm Eriği Turşusu,
Pancar Turşusu (Kırmızı), Patlıcan Turşusu (Dolma), Alıç Turşusu, Ahlat
Turşusu, Salatalık (Bir Numara), Salatalık (İki Numara), Salatalık (Sıfır Numara),
Sarımsak Turşusu ilçeye has tarifle yapılır.
Çubuk turşu festivali ne zaman? Çubuk turşu festivali
2017-2018-2019-2020-2021-2022-2023 ne zaman?
Cevap: Turşunun olgunlaşma zamanı ve kış aylarının
başlangıcı olan her yıl Eylül ayının ortaların yapılır. Net tarih hafta sonuna
göre değişiyor.
Çubuk turşusu Ankara da nerede satılır?
Cevap: Ankara’da bulmak biraz zor. En güzeli ve
sağlamı bize yani Çubuk’a gelip almanızdır. Çubuk turşusu satış noktaları
olmaz, en güzeli yerinden ya da internetten sipariş vererek almak olacaktır.
Çubuk turşusu yediğinize pişman olmayacağına emin olabilirsiniz.
Çubuk turşusu iletişim, telefon ve adresi neresidir?
Cevap: Çubuk turşusunun memleketi Aşağı Çavundur
eskiden köy şimdilerde mahalle oldu. Çubuk turşusunun tek adresi Çubuk
ilçesidir. Başka bir yerde üretilmez. Diğer üretilen de zaten Çubuk turşusu
değildir. Ona kendi isimlerinde Çubuk usulü ve Çubuk tipi gibi turşu isimlendiriliyor.
Tabi Çubuk Turşusu farklıdır.
Çubuk turşusu bayilik nasıl alınır? Turşu bayilikleri
konusunda detaylı bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Herhangi bir Çubuk Turşusu bayiliği
bulunmamaktadır. Sürekli büyümemize rağmen ürünlerimiz yılsonuna kadar çabuk
tükendiği için pek bayilik verilmez. Ama ürün olduğu zaman her daim alınabilir.
Çubuk turşusu kooperatifi var mı?
Cevap: Evet, Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim
Kooperatifi vardır.
Çubuk turşusu nedir?
Cevap: Çubuk platosunda yetişen ilçeye has meyve ve
sebzelerden oluşan doğal temiz havası ve suyu ile yapılan bize özel meşhur
mutlaka tadılması gereken bir turşudur.
Çubuk usulü turşu nasıl yapılır?
Cevap: Çubuk usulü, Çubuk tipi turşu olmaz, kısaca
Çubuk Turşusu olur. Oda yöreye has doğası, havası ve suyuyla olur.
Soru: Acı Biber Çubuk Turşu Fiyatları öğrenebilir
miyim?
Cevap: Turşu fiyatı o yılki hava şartlarına ve üretime
göre değişir? Fiyattan ziyade lezzetine bakmanızı tavsiye ederiz.
Ev yapımı turşu fiyatları, ev turşusu fiyatları
konusunda bilgi nasıl alabilirim? Turşu fiyatları toptan nasıl alabilirim? Ev
yapımı turşu fiyatları kaç para civarında? Ev yapımı turşu satışı için ne
yapabilirim? İnternetten turşu siparişi vermek için ne yapmalıyım? Karışık
turşu fiyatları değişiyor mu? Çubuk turşusu kaç lira? Çubuk turşusu kaç tl?
Çubuk turşusu fiyatı? Çubuk turşusu fiyatları kaç para? Çubuk Turşu Fiyatları
ne kadar?
Cevap: Fiyatlar
tek ve sabit değildir. Her ürünün farklı fiyatı olmasından dolayı esneklik
gösterebilir. Her yıl turşu fiyatları farklılık gösterebilir.
Çubuk turşusu satın almak için ne yapmalıyım? Çubuk
turşusu satış noktaları nerelerde? Çubuk turşusu toptan fiyatları? Çubuk
turşusu nereden alınır? Çubuk turşusu sipariş için ne yapmalıyım? Çubuk
turşusunu nasıl satın alabilirim? Çubuk turşusu nerden alınır? Çubuk turşu
online satış nasıl yapılıyor? Çubuk turşusu online satış güvenli alışverişi
nasıl yapabilirim? Ev turşusu satın almanın kolay yolu nedir?
Çubuk turşusu faydaları nelerdir?
Cevap: Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu
bilinen organik Çubuk turşunun, kanserden gribe, ülsere kadar ona yakın
hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi. Türk mutfak kültürünün ayrılmaz bir
parçası olan turşunun sağlık açısından da önemli bir işlevi olduğu tespit
edildi. Suyunun iştah açıcı özelliğine sahip olduğu bilinen turşunun, kanserden
gribe, ülsere kadar ona yakın hastalığa karşı koruyucu olduğu belirlendi.
Uzmanlar turşunun bilinenin aksine midenin düşmanı değil, dostu olduğunu
söylüyorlar. Sebze ve meyvelerden 100’ün üzerinde çeşidi yapılan turşunun tam bir
doğal şifa kaynağı olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar soğan, sarımsak, kozalak,
armut, enginar, elma, yumurta, kiraz, vişne, ayva gibi hem ülkemizde üretilen
hem de yurt dışında ithal edilen sebze ve meyvelerden imal edilen turşunun her
çeşidinin sağlık açısından çok önemli işlevlere sahip olduğunun söylüyorlar.
Sitenizden nasıl alışveriş yapabilirim?
Alışveriş yapmak birkaç basit adımdan ibarettir.
Sitemizden almak istediğiniz herhangi bir ürüne kategorilerin içinden ya da
arama yaparak ulaşabilirsiniz. Aradığınız ürünü bulduktan sonra, ürün ayrıntı
sayfasının sağında bulunan “Sepete Ekle” butonunu tıklamalısınız. Böylelikle,
kendinize bir alışveriş sepeti oluşturmuş olursunuz. Almak istediğiniz başka
ürünler varsa, “Alışverişe Devam” seçeneğini kullanarak sitemizde gezmeye devam
edebilir ve bu ürünleri de sepetinize ekleyebilirsiniz. Sepete eklemek
istediğiniz ürünleri tamamladıktan sonra “Sepete Git” butonunu tıklayarak
yapılan yönlendirmeler ile ürününüzü alabilirsiniz.
Sitenizden nasıl alışveriş yapabilirim?
Alışveriş yapmak birkaç basit adımdan ibarettir.
Sitemizden almak istediğiniz herhangi bir ürüne kategorilerin içinden ya da
arama yaparak ulaşabilirsiniz. Aradığınız ürünü bulduktan sonra, ürün ayrıntı
sayfasının sağında bulunan “Sepete Ekle” butonunu tıklamalısınız. Böylelikle,
kendinize bir alışveriş sepeti oluşturmuş olursunuz. Almak istediğiniz başka
ürünler varsa, “Alışverişe Devam” seçeneğini kullanarak sitemizde gezmeye devam
edebilir ve bu ürünleri de sepetinize ekleyebilirsiniz. Sepete eklemek
istediğiniz ürünleri tamamladıktan sonra “Sepete Git” butonunu tıklayarak
yapılan yönlendirmeler ile ürününüzü alabilirsiniz.
Alışveriş Sepeti Nedir?
E-ticaret sitelerinde, ziyaretçinin almaya karar
verdiği ürünleri elektronik olarak biriktirdiği bölümdür. Alışveriş Sepeti,
tıpkı bir markette alışveriş yaparken kullandığımız alışveriş sepeti gibidir.
Aldığımız her bir ürün için, kasaya gitmek yerine, bütün ürünleri sepete
koyduktan sonra, ödemeyi yaparız. E-ticarette de, alışveriş sepeti, benzer bir
fonksiyona sahiptir. Bu sepetin diğer bir özelliği de, siz alışverişinizi
tamamlamadan siteyi terk etmek durumunda kalsanız bile, daha sonra, siteye
gelip giriş yaptığınız zaman, sepete eklediklerinizi size hatırlatır ve siz
silmediğiniz sürece orada bekletir. Sitemizin, sağ üst köşesinde bulunan, sepet
logosunu tıkladığınız zaman, alışveriş sepetinizdeki ürünleri görebilirsiniz.
Ödeme seçenekleri nelerdir ve nasıl ödeme yapılır?
Sitemizde, “Kredi Kartı ile Ödeme, Mobil Ödeme, Kapıda
Ödeme, Banka Havale/EFT ile Ödeme” ve “PTT Posta çeki ile Ödeme” “olmak üzere 2
seçenek vardır. Kredi Kartı Ödeme ve Kapıda Ödeme işlemi için çalışma
yapılmaktadır. Banka Havale/EFT ile Ödeme seçtiğiniz zaman, ilgili banka
hesaplarımıza havale yaparak ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Hesap bilgileri,
bu seçeneği tıkladığınız zaman listelenecektir. Havale veya EFT ile
ödemelerinizde işlemlerinizin daha hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için
havale dekontunuz açıklamasına sadece sipariş veren kişi ismi yazmanız ve
dekontu mail adresimize Havale Dekontu konu başlığı ile göndermenizi rica
ederiz.
Siparişiniz, havaleniz veya EFT’niz bize ulaştıktan
sonra işleme sokulmakta ve en geç Diğer hafta başında kargo şirketine verilmektedir.
PTT Posta çeki ile Ödeme seçtiğiniz zaman, ilgili
hesaplarımıza havale yaparak ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Hesap bilgileri,
bu seçeneği
TURŞU SAKLAMA KOŞULLARI: Kargo gelince hemen cam
kavanoza koyarak ya da direk kullanabilirsiniz. Ürünümüz doğal olduğundan
mümkün mertebe hava ile az temas etmesi ve loş veya karanlık serin bir yerde
beklemesi gerekmektedir. Çok ve sık sık hava alması dolayısı doğal
beyazlanmalar olabilir. Beyazlıkları alıp tüketmeye devam edebilirsiniz. Tüm
turşuların suyun içinde kalması gereklidir. Ayrıca turşumuzun suyunu rahatlıkla
içebilirsiniz. Başka soracağınız bir şey olursa 7/24 bize mail veya Whatsapp
hattımızdan yazabilirsiniz. Sağlık ve Afiyetle tüketin.
İade işlemlerinde, kargo ücreti kime aittir?
Cayma Hakkı kullanılarak iade edilen ürünler için
kargo masrafı müşteriye aittir.
Çubuk'ta yapılan ve kendine has
lezzetine herkesi hayran bırakan salatalık turşusu Çubuk
Turşusu olarak ünlenmiştir.
Çok eski zamanlarda Turşu için sebze ve meyvelerin dayanıklı
hale gelmeleri için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Gıdaların fermantasyon
yöntemiyle dayanıklı hale getirilmesi oldukça karmaşık ve belli birikimi
gerektirmesine, eldeki bulgulara göre milattan 7000 yıl öncelerine kadar giden
sirke gibi fermente ürünlerin üretildiklerine ait bulgulara rastlanmaktadır.
Sirke üretimini gerçekleştiren insanın sirkeli turşuyu da
üretmemesi için bir neden olmaması gerekir. Dünyada ve ülkemizde turşu
üretiminde kullanılan sebzelerin başında salatalık-hıyar gelmektedir. Son
yıllarda tüm dünyada yayılan hazır yemek tipi gıdaların tüketim alışkanlıkları
hıyar turşusu tüketimini büyük boyutlara getirmiştir. Diğer turşular da
salatalık turşularını izlemektedir.
DÜNYADA VE ÇUBUK’TA TURŞU ÜRETİMİNİN GEÇMİŞİ
VE BUGÜNÜ
Çubuk İlçesi’nin imgesel yemeklerinden olan
ve ilçede adına uluslararası festival düzenlenen turşu, ilçe ekonomisine büyük
katkıda bulunmakta ve ilçenin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasında
yardımcı olmaktadır.
Sözlük anlamı “ Tuzlu suda, sirkede
bırakılarak özel bir kıvama getirilmiş sebze veya meyve ” olan turşu sözcüğünün
kökeni Farsça “ ekşi ” anlamına gelen “ turş ”, “ turuş” “ turşi ”
sözcüklerinden gelmektedir.
Türkler tarafından çok eski devirlerden beri
kullanılan sebze saklama yöntemlerinden biri olan turşu Türk mutfağının
vazgeçilmez lezzetlerindendir. Osmanlı saray mutfağında da önemli bir yeri olan
turşu üretiminde, saray mutfağını konu alan eski kaynaklarda da geçmektedir.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TURŞU ÜRETİMİ
Turşu üretiminin tarihi çok eskilere
dayanmaktadır. Ancak turşu üretimine ne zaman başlandığı hakkında elimizde bir
belge yoktur. İnsanların sirke ve tuzu tanımalarından sonra turşu üretimine
başlamış olmaları kabul edilebilir. Sebze ve meyvelerin dayanıklı hale
gelmeleri için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Gıdaların mayalanma yöntemi
ile dayanıklı hale getirilmesi oldukça karmaşık olmasına ve belli birikimi
gerektirmesine karşılık, eldeki bulgulara göre M.Ö. 7000 yıl öncesine kadar
giden bira, şarap ve sirke gibi fermente (mayalanmış) ürünlerin üretildiklerine
ait bulgulara rastlanmaktadır. Sirke üretimi gerçekleştirilen insanın sirkeli
turşuyu da üretmemesi için bir neden olmamamsı gerekir. Tuzun tanınması ile
belki de sirkeden önce de tuzun tanınmış olması sonucunda laktik asit
fermantasyonu yöntemi (sütün yoğurda dönüşmesi gibi) ile turşu üretimi de
gerçekleşmiş olabilir.
Turşu üretiminde en çok hıyar (salatalık)
kullanılmaktadır. Yabani hıyar, ilk olarak Hindistan ve Pakistan’da
bulunmuştur. Ayrıca Orta ve Güney AmKayısıa’da da yabani türlere rastlanmıştır.
Hıyar üreticiliği önce sofralık kültür hıyarı ile başlamış ve 1900 yılında
ancak turşuluk hıyar yetiştiriciliğine geçilmiştir. Böylelikle sanayide tuşu
üretimi de aynı tarihlerde başlamıştır.
Türkiye de turşuluk hıyar üretimi tarihi çok
yenidir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa’dan getirilen tohumlar ile Bursa
Orhangazi İlçesi Gedelek Köyü’nde turşuluk hıyar yetiştiriciliğine
başlanmıştır. Aynı zamanda ticari anlamda hıyar ve biber turşusu üretimi
geliştirilmiştir. Yıllarca yurt dışından getirilmiş olan aynı tohum
kullanılmıştır. Verimleri hayli düşük olan tohumlar yerlerini ancak 1982
yılından itibaren AmKayısıa ve Avrupa’dan getirilen F1 hibrit tohumlara
bırakmışlardır. Bu tohumların kullanılmaya başlaması ile ürün veriminde dönümde
beş, yedi kat artış elde edilmiştir. Kısa zaman içinde turşuluk hıyar
yetiştiriciliğine Ege, Akdeniz ve hatta İç Anadolu Bölgesi’ne yayılmıştır.
Standart
dolgu suyu, tüm çeşitler için aynı) Su: % 89,6 - Tuz: % 8,4 - Sirke: % 2,0 olan
turşuluk malzeme tenekelere ve/veya fıçılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana
kadar malzemeye göre hazırlanmış kaya tuzu, üzüm sirkesi ihtiva eden salamura
suyu ile doldurulur. Dere otu defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma
ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatıp,
beklemeye alınır. Turşu yapımında, 1-2-5 ile 10 kg lık veya daha büyük fıçılar
kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya çıkması için oda
sıcaklığında takriben 20 gün ile 35 gün beklenir.
Belirtilen
sürede fermantasyona tabi tutulan sebzeler istenen cins ve ebat ve kaliteye
göre plastik, cam kavanoz veya paslanmaz tenekelere dolum yapılır. Son olarak
dolum yapılan kaplara dolgu suyu ve aroma ürünleri de ilave edildikten sonra
etiketleme yapılır.
Tarihi
kurulum şekli, geleneksel özelikleri, karasal iklim ve hava şartları özelliği
nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen, organik tarımsal
özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur, Havuç, Sivri
biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yabancı kimyevi hiçbir katkı
malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas
özelliği ve tadını veren defne yaprağı ve dereotu katılarak imal edilen farklı
bir lezzete sahip bir turşu olmasıdır.
Çubuk turşu
üretiminin vazgeçilmez özelliği karasal iklim ve hava şartları özelliği
nedeniyle Çubuk platosunda (ilçe ve köyler) yetiştirilen tamamen organik
tarımsal özellik taşıyan katkısız Salatalık, Domates, Kelek, Fasulye, Acur,
Havuç, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan ürünlerinden yapılmasıdır.
Çubuk
turşusunun bilinen tarihi ve geleneksel özelliği ise kimyevi hiçbir katkı
malzemesi kullanılmadan; sarımsak, acı biber, kaya tuzu, üzüm sirkesi esas
özelliği ve tadını veren defneyaprağı ve dereotu kullanılarak oldukça düşük
oranda sirke ile yapılması, uzun ömürlü ve ev yapımı turşu tadında olmasıdır.
Serin ve gölge yerlerde muhafazasıyla uzun
süre tüketilebilir. Yemeklerde tüketmek daha iyi ve faydalıdır.
Cayma hakkı kullanılarak iade edilen ürünler için
kargo masrafı müşteriye aittir.
Çubuk Turşusu için güvenle online
olarak alışveriş yapabileceğiniz güvenli siteler:
cubuk.com.tr - www.cubuk.biz - www.cubuk.org - www.cubuktursu.com - www.cubuktursulari.com
Sipariş Hattı: 0532 721 1008 - 0537 824 85 67 -
0312 837 64 02
E-mail: cubuktursudiyari@gmail.com - Aşağı Çavundur
Köyü No: 160 Çubuk / ANKARA
0 Yorum
Yorum yok
Yorum bırak
Yorum yapabilmek için önce giriş yapamanız gerekiyor.