Çubuk turşuları kurulmaya başladı,
Ankara'nın
turşusuyla ünlü Çubuk ilçesinde, merakla beklenen bu yılın taze ürünlerinden
yapılacak Çubuk Turşu kurulumu başladı mı? Sorusuna cevap olarak Çubuk turşu
üretiminde kullanılan turşuluk salatalığın hasadı ile birlikte aynı zamanda
turşu evlerinde kurulumu da başladı.
İlçede üretilen sebzelerin, başta salatalık
olmak üzere, 30 çeşit turşuya dönüştürülerek ikram, satış ve festival için
hazırlanıyor.
Turşudaki lezzetin, kullanılan malzemelerin
doğal ortamda yetişmesinde ve özel hazırlanan suyunda saklı. Salatalıkları
elekten geçirerek, boy boy ayrılması yapıldı. Ebatlarına göre ayrılan
salatalıklar, makinelerde bol su ve fırça yardımıyla temizlendi. Salatalıklar,
içerisine su ve baharatları almaları için iğneleme makinesinde iğnelendi.
İğneleme işleminden sonra yine ilçemizde doğal ortamlarda üretilen sarımsak,
biber, defne yaprağı ve salatalıklar küpün içerisine konuldu. Özel olarak
hazırlanan suyunun da ilave edilmesiyle turşumuz kurulmuş oldu. Festival tarihine
kadar turşular hazır hale geliyor. Turşumuzun en büyük özelliği tamamen doğal olması
ve içerisinde katkı maddesi bulunmaması. Çubuk turşusu çıtır çıtır olur. Biz
ekmeğimizi turşudan kazanıyoruz, gençlerin de bu sektörde kazanmasını istiyoruz.
Yaz kış fark etmez, her mevsim turşumuz tüketilir. Bazıları sabah kahvaltısında
bile yer ancak genelde kuru fasulye, bulgur pilavı ve kurulardan yapılan
yemeklerin yanında daha güzel gidiyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin
turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk'ta çiftçilerin bir kısmı geçimini
salatalık üretimini sağladığı Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950
yılından bu tarafa yetiştirildiği Çubuk'ta mevsim şartları el verdiği yıllarda
50 bin tonun üzerinde salatalık hasadı yapılıyor.
Çubuk
turşusunun püf noktaları "Özellikle kuyu suyunu içerisine tuzu ve
sirkesini koyuyoruz. Daha sonra sarımsak, defneyaprağı, dereotu, karabiber ve
kırmızıbiber koyarız. Kurduğumuz kapın ağzını iyice kapattıktan sonra yaklaşık
45 günde turşumuz yemelik olur. Bizim turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da
6-7 ay içerisinde elimizde satacak turşu kalmaz. Üretimi ne kadar da yükseltsek
talep çok olduğundan bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor" şeklinde
konuştu.
Sezon boyunca 3 ay boyunca gece gündüz çalışan turşucular: "Bize tarladan gelen salatalıkları boylarına ve genişliklerine göre burada 0 numara, 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırıyoruz. En arkada da turşu olmayan malzemeleri ayırıyoruz ve onları pazarcı esnafına satıyoruz. Numaralanan salatalıkları kasalara koyduktan sonra imalat kısmına geçiriyoruz. Yıkanıp iğnelendikten sonra büyük fıçılarda turşuları kuruyoruz. İlk başta süreç bu şekilde işliyor" diye konuştular.
Sipariş verdiğinizde özenle paketlediğimiz tadına doyamayacağınız tüm ürünlerimizi doğal kokusuyla özenle paketleyip adresinize gönderiyoruz.
- ÇUBUK TURŞU DİYARI
- BİZİM ÇUBUK TURŞUSU
- YEŞİL ÇUBUK TURŞULARI
- ÇUBUK TURŞU YÖRESİ
- ÇUBUK EV TURŞUSU
- ANKARA ÇUBUK TURŞUSU
0 Yorum
Yorum yok
Yorum bırak
Yorum yapabilmek için önce giriş yapamanız gerekiyor.